Günlerin uzaması,  günışığı süresinin ratması, sıcaklık ve nemde artış, aktivite için daha fazla zaman ve artan enerji tüketimi anlamına gelir. Bunları karşılamak için vücut metabolizmayı hızlandırmak ve uyumsal değişiklikler gerçekleştirmek ishtiyacı hisseder. Bazı bireyler bu adaptasyonu daha hızlı yapabilirken bazı bireylerde bu adaptasyon daha yavaş gerçekleşir. İşte bu bireyler bahar yorgunluğu denen durumu daha fazla hissedebilirler.  Bu çocukların okul yaşamını olumsuz etkiler, hayat kalitesinde azalmalara neden ollabilir.
 
Artan polenler alerjik ve solunumla ilgili sorunları vücudun oksijen gereksinimini olumsuz etkileyebiliyor. 
 
Kış aylarında kısa gün ışığı süresi nedeniyle vücudun  serotonin (stres azaltıcı ve mutluluk güçlendirici) düzeyi, azalmış fiziksel aktivitesi nedeniyle  dopamin (motivasyon hormonu) düzeyleri görece daha düşüktür. Bahar aylarında artan  çevresel tehditler nedeniyle kortizol (stres hormonu) da artmaktadır. Sonuç olarak, bazı çocuklar özellikle kış mevsiminin sonuna doğru uyuşuk, daha az motive, daha az enerjik ve daha yorgun hissederler.
 
Çocukrda yorucu okul döneminin sonlarına gelmekle ilgili yorgunluk, sınav ve karne dönemlerine yaklaşmanın getirdiği stress ve isteksizlik de eklenebiliyor olabilir.
 
Bahar yorgunluğunun belirtileri arasında iştah kaybı, sürekli yorgunluk, dikkat ve konsantrasyonda bozukluk, yenileyici uyku ve uyuklama, baş ağrıları, bozulmuş yargı, değişmiş duyusal algı, yavaş refleksler ve uyaranlara verilen yavaş yanıtlar, motivasyon eksikliği, bağışıklık sistemi zayıflıkları, bellek, eleştirel düşünce, duygudurum, kaygı, enerji seviyesi, sindirim ve tansiyon üzerine olumsuz etkiiler şeklinde sıralanabilir.
 
Neler Yararlı Olur:
 
    1. Egzersiz ve açık havada oyunları gibi keyifli aktivitelere daha fazla zaman ayırmak.
    2. Daha fazla vitamin ve mevsim sebzeleri tüketmek.
    3. Bol sıvı alımı.
    4. Az miktarda besleyici gıdaları sık tüketimi. 
    5. Üzerlerindeki baskı ve stresi olabildiğince azaltmak.
    6. Sınırlarını zorlamaktan ve çatışmalardan kaçınmak  (Herhangi bir ani değişiklik vücudu tarafından stres oluşturucu olarak algılanabilir).
    7. Derin nefes egzersizleri. 
    8. Meditasyon ve gezşeme egzersizleri
       
 
Bu durum 2-3 haftayı geçerse  Mevsimsel Duygudurum Bozuklukları akla gelmeli ve bir Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanına baş vurmak yararlı olabilir.  
Site modified by http://www.crystalstudio.net